Πέμπτη, Αυγούστου 03, 2006

H κληρονομιά του Kάστρο



Χάρισαν, λέει, κάποτε στον Κάστρο ένα χελωνάκι από τα νησιά Γκαλάπαγκος. «Θα ζήσει πάνω από εκατό χρόνια» του είπαν. Αλλά εκείνος αρνήθηκε το δώρο. «Το πρόβλημα μ' αυτά τα κατοικίδια είναι ότι δένεσαι μαζί τους και μετά πεθαίνουν και σ' αφήνουν μονάχο σου».

Κυκλοφορούν στην Αβάνα κι άλλα ανέκδοτα για τη θρυλική αθανασία του δικτάτορα. Πεθαίνει, λέει, μια μέρα ο Κάστρο και η σορός του εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα. Πρώτος στη σειρά είναι ο υπουργός Εξωτερικών Φελίπε Πέρες Ρόκε, που οι φίλοι του τον αποκαλούν Φελιπίτο (είναι μόλις 41 ετών) και οι εχθροί του «Ταλιμπάν». Ο Πέρες Ρόκε στέκεται λοιπόν μπροστά στο φέρετρο με σκυμμένο το κεφάλι, ενώ ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ρικάρντο Αλαρκόν περιμένει τη σειρά του. H ώρα περνάει, ο Αλαρκόν ανυπομονεί, και κάποια στιγμή κτυπά τον ώμο του υπουργού Εξωτερικών. «Φελιπίτο, τι περιμένεις; Ο πρόεδρος είναι νεκρός». «Το ξέρω» του ψιθυρίζει εκείνος. «Αλλά δεν ξέρω πώς να του το πω».

Ίσως ο πρόεδρος να είναι πράγματι νεκρός και οι συνεργάτες του να μην ξέρουν πώς να το πουν στον λαό επειδή φοβούνται κύμα αυτοκτονιών. Το πιθανότερο όμως είναι να αναγκάστηκε να παραδώσει οριστικά την εξουσία εξαιτίας μιας σοβαρής επιπλοκής στην υγεία του. Στην περίπτωση αυτή, ποια θα είναι άραγε τα κυρίαρχα στοιχεία της κληρονομιάς που αφήνει; H καταστολή, οι φυλακίσεις και οι βασανισμοί των διαφωνούντων, οι διώξεις των ομοφυλοφίλων, η υποταγή της οικονομίας στα δόγματα της επανάστασης, η απαγόρευση βιβλίων και εφημερίδων; Ή τα απίστευτα επιτεύγματα στον τομέα της υγείας, με το προσδόκιμο ζωής να φτάνει τα 77,3 χρόνια έναντι 77,4 των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν η κατά κεφαλήν ετήσια δαπάνη στον τομέα αυτόν είναι 251 δολάρια στην Κούβα και 5.711 στην Αμερική; Τι είναι εν τέλει σημαντικότερο για έναν λαό σαν τον κουβανικό: η ελευθερία της έκφρασης και της ψήφου ή η δωρεάν περίθαλψη για όλους;

Ανάλογα ερωτήματα έχουν τεθεί και στην περίπτωση της Κίνας, ενός από τα πρότυπα της Κούβας. H απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη. Και το καλύτερο θα ήταν να μπορούν να τη δώσουν οι ίδιοι οι Κουβανοί. Το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι ότι η αποχώρηση του Κάστρο δεν αιφνιδιάζει την ηγεσία της χώρας. Πριν από δύο ακριβώς μήνες, στις 2 Ιουνίου, η εφημερίδα Γκράνμα κυκλοφορούσε με οκτασέλιδο ένθετο αφιερωμένο στον Ραούλ και τίτλους όπως «Ο Αρχηγός», «Πατριωτικές Αξίες» και «Ικανός, Υπεύθυνος, Λαμπρός». Ο 75χρονος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων μπορεί να στερείται του χαρίσματος του αδελφού του, αλλά είναι ένας πραγματιστής που έχει πλήρη έλεγχο των καθημερινών θεμάτων με τα οποία ασχολείται το Κομμουνιστικό Κόμμα. Και όπως είπε πρόσφατα ο Χαλ Κλέπακ, από το Royal Military College του Καναδά, «είναι ένας άνθρωπος που πρέπει να τον πάρουμε πολύ, πολύ στα σοβαρά».

28 Comments:

At 3/8/06 5:56 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Προφανώς μία ημέρα ο Κάστρο θα πεθανει.
Τότε κύριε Μιχάλη , όταν οι αμερικανοκουβανοί θα ανοίξουν ξανά τα παλιά, καλά μπουρδέλα της Αβάνας , τότε ασφαλώς θα σας καλέσουν .
Οπως σας κάλεσαν οι Ισραηλινοί λίγο πριν από τον πόλεμο .
Ολα πληρωμένα .

Η ισορροπημένη, αντικειμενική δημοσιογραφία έχει και τα τυχερά της.

 
At 3/8/06 6:07 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ωπ! Καλώς τον "κύριο ελ". Ομολογώ ότι μου είχε λείψει η πάντα εμπεριστατωμένη ανάλυσή σας.

 
At 3/8/06 7:04 μ.μ., Blogger Eleni63 said...

Είτε ως "αθάνατοι", είτε ως "ζόμπι" κάποιοι δεν πεθαίνουν ποτέ. Ισως τελικά ο λόγος για τον οποίο η αθανασία μοιάζει ελκυστική να είναι η προπαγάνδα που γίνεται υπέρ της από ζόμπι.

 
At 3/8/06 8:14 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

1.Γιατι εχουν κλεισει τα μπουρδελα στη Κουβα?? κατι κακομοιροι δυτικοι γιατι πηγαινουν? ψαχνουν τον γερο της θαλασσας?



2.Ισως θα πρεπει να αναφερθουμε και στην χρησιμοποιηση των αμαχων- που τοσο συχνα γραφει ο Ιχνηλατης- μουσουλμανων και ειδικοτερα των παιδιων απο τους ιδιους τους μουσουλμανους.

Ηδη το 1982 κατα διαρκεια του πολεμου εναντια στο Ιρακ ο Χομεινι περναει μια μεταρρυθμιση με την οποια εξουσιοδοτουσε την στρατολογηση μικρων παιδιων, νομιμοποιωντας μ’αυτο τον τροπο ενα ειδος μυστικισμου του μαρτυριου.

Δεν εχει περασει πολυ καιρος απο τοτε που διαβασα μια συνεντεθξη του Nasser Jamal, aαρχηγου των ταχιαρχιων του Αλ κσα στην Corriere della Sera, εγραφε ο δημοσιογραφος “στο σπιτι, η τηλεοραση αναμμενη εδειχνε Τομ και Τζερι, κινουμενα σχεδια που παρακολουθουσαν δεκαδες παιδια σε ρολο ασπιδας για τον Jamal”

Κατι αναλογο γινοταν στο Ιρακ του Σανταμ. Υποχρεωναν τις οικογεννειες να κρατουν στα νεκροτομεια τα νεκρα τους παιδια και την καταλληλη στιγμη οταν μαζευονταν πολλα διοργανωναν διαδηλωσεις με 200-300 φερετρα για την προπαγανδα τους κατα των ΗΠΑ.

Η ιδια ιστορια ελαβε χωρα στη Παλαιστινη μεταξυ 2000/2004 χιλιαδες παιδια εκπαιδευτηκαν στο μαρτυριο απο τους οποιους δεκαδες ζωστηκαν με εκρηκτικα και σκοτωσαν περιπου 1000 αμαχους ισραηλινους και προκαλεσαν 5000 τραυματιες.

Οσον αφορα αυτο την τραγωδια της Κανα, την περασμενη Δευτερα διαβαζα στη Tagesspiegel ενα γραμμα ενος λιβανεζου γιατρου του Μounir Herzallah, το μεταφερω αυτουσιο
“Μεχρι και το 2002 εζησα σε να μικρο σιιτικο χωριο του Λιβανου. Η Χεζμπολαχ μας ειχα φτιαξει ενα σχολειο που δυστυχως ομως ηταν χτισμενο πανω σε ενα καταφυγιο γεματο πυραυλους.Ενας σειχης μου εξηγησε γελωντας οτι οι εβραιοι θα χασουν σε καθε περιπτωση, γιατι η οι πυραυλοι θα εκτοξευονταν προς αυτους η αν βομβαρδιζαν το καταφυγιο θα προκαλουσαν την παγκοσμια κατακραυγη για τον θανατο των παιδιων”

Αυτα ειναι τα "παλικαρια" που μαχονται (λενε) για την Παλαιστινη, εκαναν το παιδι μακαβριο οργανο προπαγανδας,και αυτη ειναι η αποθεωση τις χιτλερικης ιδεολογιας και οχι οπως γραφει τοσο ευγενικα ο Ιχνηλατης (γεια σου Arendt) τα τραγικα λαθη της μονης Δημοκρατιας μεταξυ φασιστοειδων.

 
At 3/8/06 9:02 μ.μ., Blogger Κ. said...

Τα μπουρδέλα μπορεί να έφυγαν, αλλά ο σεξοτουρισμός βασιλεύει. Το ζήτημα είναι αν θα γυρίσουν και τα καζίνα. Πάντως με τέτοια κοινότητα Κουβανών στην Φλόριδα, δεν βλέπω "βελούδινη" "πορτοκαλί" επανάσταση. Το καθεστώς θα αλλάξει με βίαιο τρόπο και όχι απαραίτητα με την άμεση επέμβαση της Αμερικής. Υπάρχει και ένα αρκετά ενδιαφέρον άρθρο στον Νεουορκέζο για τον Φιντέλ.

 
At 3/8/06 10:31 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Παιδιά, συγγνώμη, νόμιζα ότι μιλούσαμε για τον Κάστρο.
Ιχνηλάτη, δεν μας έχεις συνηθίσει σε τέτοιο ύφος. Δεν μπορούμε να διαφωνούμε δηλαδή μεταξύ μας χωρίς να προβαίνουμε σε ακραίους χαρακτηρισμούς;
Οχι τίποτα άλλο, αλλά θα φύγουν τα κορίτσια, που με νύχια και με δόντια τα κρατάμε κοντά μας...

 
At 3/8/06 10:41 μ.μ., Blogger Κ. said...

Μιχάλη, αν φύγουν τα κορίτσια... πάμε Αβάνα ;

 
At 3/8/06 10:46 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ποιος επικροτει ρε καραγκιοζακο τα εγκληματα? απλα πιστευω οτι καποιοι εχουν διαστρεβλωσει το ισλαμ... σιγα μην σου φερω και λινκ..εσυ με τοσες φασιστικες παπαριες που γραφεις (διανθισμενες με γλυκολογα αυτο ειναι αληθεια) εχεις φερει ποτε τα αντιστοιχα?
Σου εφερα τα γεγονοτα και τις πηγες ψαξτες μαλακα.
Συvεχισε να γραφεις τερατωδεις ευαισθησιες...(Γεια σου Hannah)

 
At 3/8/06 11:02 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Δεν είπα ψυχραιμία; Και τέλος οι χαρακτηρισμοί; Θέλετε δηλαδή να προβώ σε λογοκρισία;
Ξεκάλτσωτε, φύγαμε, ότι και να κάνουν τα κορίτσια.

 
At 4/8/06 12:02 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

γι΄αυτο εισαι και επικινδυνος....για την ιστορια...δεν επικροτησα κανενα εγκλημα...εφερα παραδειγματα απο διαφορες ευρωπαικες εφημεριδες για το πως δρουν και σκεφτονται αυτoi που υπογειως υποστηριζεις (ναι μεν σκοταδιστικες αλλα...)
εφερα πηγη και ονοματεπωνυμο..γιατι πρεπει να παρω περισσοτερο στα σοβαρα εναν ανωνυμο καλλιεργημενο π..... σαν τον ιχνηλατη???
το φασιστας δεν μ'ενοχλει (γνωστη η τακτικη σου, το εχεις ξανακανει) κατι ανθρωποι σαν και σενα που το χρησημοποιουν κατα κορον καταφεραν να το αδειασουν απο καθε αρνητικη εννοια προσβαλλοντας και τα θυματα του κσι αυτους που τον πολεμησαν.
προσεχε τι γραφεις ιχνηλατη δεν εχουμε μεγαλωσει ολοι με την "Ελευθεροτυπια" παραμασχαλα..καποιοι μπορει να σε παρουν στα σοβαρα εγω οχι...

 
At 4/8/06 12:53 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Δηλαδή κατά βάθος με θαυμάζεις και με ζηλεύεις, επειδή είμαι αυτός που δεν θα καταφέρεις ποτέ να γίνεις ;)))"



Ακριβως αυτο ειναι... το βρηκες..εισαι ο π......που δεν καταφερα ποτε να γινω..δεν μπορουμε να τα χουμε ολα.


"Καλλιεργημένος π...... και κρυφο-υποστηρικτής του Νασράλα και του Χομεϊνί, λίγο δύσκολο ρε συ χα χα χα χα χάααααα"


Γιατι οχι? μην υποτιμας τοσο τον εαυτο σου, εκατονταδες καλλιεργημενοι και διαννουμενοι ενιωασαν την γοητεια ολοκληρωτικων ανθρωπων και καθεστωτων..απο τον De Maistre, Maurras,Gentile Evola,Junger, ο μεγας Heidegger, o Sartre, Foucault (μεγα δημοκρατικη επανασταση για τον τελευταιο εκεινη του Χομεινι) αλλα ας σταματησω εδω, ο καταλογος καλλιεργημενων ανθρωπων που γοητευτηκαν απο τον κομμουνισμο ειναι ατελειωτος (ξεχνωντας οπως και συ καλη σου ωρα την μαρξιστικη συμβουλη οτι η ιδεολογια ειναι ψευτικη συνειδηση) εσυ σαν πρωην διστακτικος (διστακτικος? που το σκεφτηκες αυτο?) μαρξιστης τους γνωριζεις καλυτερα.
Δεν πρεπει λοιπον να νιωθεις μειονεκτικα εχεις πολυ παρεα...

 
At 4/8/06 12:54 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

«Οσον αφορα αυτο την τραγωδια της Κανα, την περασμενη Δευτερα διαβαζα στη Tagesspiegel ενα γραμμα ενος λιβανεζου γιατρου του Μounir Herzallah...»

Eίναι πλαστό.
Σεν υπάρχει Dr Mounir Herzallah στο
Βερολίνο.
Οταν ρωτήθηκε η εφημερίδα απάντησε ότι δεν είναι αυτό το πραγματικό όνομα του Λιβανέζου γιατρού.
Φυσικά,
οι απολογητές των δολοφόνων εκατοντάδων μικρών παιδιών, ( 300 νεκρά, ανατιναγμένα, ξεκοιλιασμένα παιδιά κάτω των 12 χρόνων ) ,
είναι όπως βλέπω έτοιμοι να χάψουν ακόμα και τα ληγμένα σάπια κρέατα της φασιστικής προπαγάνδας.

 
At 4/8/06 1:52 π.μ., Blogger nik-athenian said...

Ο Jamal abd el Nasser ήταν ο παλιός Αιγύπτιος πρόεδρος που τον ξέρουμε ως Gamal Abdel Nasser.
Τα άλλα ονόματα ανύπαρκτα μετά από δίωρο ψάξιμο.
Το ότι σε πολλές περιπτώσεις αντάρτες χρησιμοποιούν γυναικόπαιδα ως ασπίδα είναι γεγονός.
Αυτό συνέβη ακόμα και στην πρόσφατη Ελληνική ιστορία του εμφυλίου, στο Βιετνάμ και αλλού.
Από το σημείο αυτό όμως μέχρι να θεωρούμε δικαιολογημένες τις επιθέσεις του τακτικού στρατού των ισραηλινών προς αμάχους επειδή μεταξύ αυτών κρύβονται αντάρτες, υπάρχει τεράστια απόσταση στη συνείδηση του απλού πολίτη.
Σε παρόμοιες περιπτώσεις όπως στο Μι Λαϊ του βιετνάμ, όταν όλα έληξαν και επανήλθε η ψυχραιμία, αναγνωρίστηκε από την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ ότι επρόκειτο για έγκλημα.
Και ακριβώς για τέτοια εγκλήματα καταδικάζουν σήμερα στη Χάγη.

Σε παρόμοιες συζητήσεις, ας προσπαθήσουμε να συζητάμε επί των απόψεων και μόνο που εκτίθενται, χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι γνωρίζουμε δήθεν από ποιες αρχές εμφορείται ο κάθε σχολιαστής και να του αποδίδουμε χαρακτηρισμούς.

 
At 4/8/06 2:13 π.μ., Blogger nik-athenian said...

Ξεκάλτσωτε, προτείνεις varadero ή Avana ή viniales?
Άσε που εκεί ανοιχτά της Κούβας, βρισκόταν μάλον και η Ατλαντίδα, όπως θέλω να πιστεύω.
Νομίζω πάντως ότι σε έχουν ερωτοχτυπήσει καλοκαιριάτικα τα gravity loops και οι βράνες σε 11 διαστάσεις και χρειάζεσαι επειγόντως διακοπές.

 
At 4/8/06 2:50 π.μ., Blogger Κ. said...

@nik-athenian
Αν πάνε όλα καλά θα κανονίσω κάποιο ταξίδι στην Καραιβική μετά τα Χριστούγεννα (αν καταφέρω να βγάλω καινουριο διαβατήριο με όλη αυτή την γραφειοκρατία, και αν δεν με χωρίσουν- πράγμα μάλλον απίθανο). Κούβα δεν θα πήγαινα αυτούς τους καιρούς, καλές λύσεις είναι οι Παρθένες Νήσοι, οι Μπαχάμες το Τρινινταν-Τομπάκο και εάν έχεις τάσεις εξερεύνησης η Τζαμάικα. Φέτος πάντως ήταν η πρώτη χρονιά χωρίς νησάκι από το '97.

Δεν με έχουν ερωτοχτυπήσει οι χορδές καλοκαιριάτικα, μάλλον η αναγκη να τελειώνουμε για να κάνουμε και τίποτα με την ζωή μας... Και μακριά από εμάς οι βρόχοι βαρύτητας.

 
At 4/8/06 4:14 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ο κυριος Ελ ο οποιος πιστευει οτι επι δικτατοριας Φιντελ Καστρο στην Κουβα δεν υπαρχουν μπουρδελα (τοσο σοβαρος ειναι) μας πληροφορει οτι ο ταδε λιβανεζος γιατρος δεν υπαρχει στο Βερολινο, ακομα και ενα παιδακι θα καταλαβαινε οτι δεν ειναι δυνατον να υπογραψει κανεις στην σημερινη Ευρωπη και ειδικα στην Γερμανια ενα τετοιο γραμμα με το πραγματικο ονομα με ολα αυτα που συμβαινουν. Αλλωστε την απαντηση την δινει και ο ιδιος ο Ελ (οντας πανεξυπνος ανθρωπος) γραφει οτι γερμανικη εφημεριδα απαντησε οτι δεν ειναι αυτο το πραγματικο ονομα αλλα φυσικα δεν διαψευδει το περιεχομενο. Ποσο μυαλο χρειαζεται για το καταλαβει καποιος?
Ενα το κρατουμενο.

Ας περασουμε στον νεκροφιλο Ιχνηλατη ο οποιος οσο πιο πολυ τον διαβαζω τοσο περισσοτερο μου θυμιζει τον φασιστα-Σαδερλαντ στην ταινια του Μπερτολουτσι “900” (η προσφατη ιστορια ειναι γεματοι απο αριστερους φασιστες)
το θετικο απο ολη αυτη την συζητηση ειναι οτι ηρθε στην επιφανεια το ποιον του νεκροφιλου Ιχνηλατη.
Πουθενα δεν εγραψα οτι τα παιδια στην Παλαιστινη εκπαιδευονται βλεποντας Τομ και Τζερι, μετεφερα την μαρτυρια μιας ιταλιδας δημοσιογραφου απεσταλμενης στην Παλαιστινη που δημοσιευτηκε στην σοβαροτερη ιταλικη εφημεριδα την κυριακη 31/10/2004.
Τι εγραψε λοιπον αυτη η δημοσιογραφος...οτι κατα την διαρκεια συναντηση της με τον Νασσερ Ζαμαλ ο οποιος τοτε ηταν αρχηγος των ταχιαρχιων της αλ ακσα στο Ναμπλους το δωματιο στο οποιο συνομιλουσαν ηταν γεματο παιδια για να προστατευουν το παλικαρι- τρομοκρατη και η τηλεοραση επαιζε Τομ και Τζερι.Καμια σχεση δηλαδη με αυτα που διεστρεβλωσε ο “δημοκρατικοτατος” Ιχνηλατης. Ισως αν ο Μιχαλης εχει προσβαση στο αρχειο της Corriere μπορεσει να βοηθησει.

Νικ πουθενα δεν δικαιολογησα τις επιθεσεις των ισραηλινων σε αμαχους φυσικα και τις καταδικαζω απλα εδωσα εμφαση και σε μια αλλη πλευρα της ιστοριας. Δεν νομιζω να ειναι εγκλημα η καταθεση διαφορετικων αποψεων. Το οτι χρησιμοποιουσαν και οι ελληνες γυναικοπαιδα για ασπιδα δεν αλλαζει την εγκληματικη φυση της ενεργειας.

Μιχαλη συγγνωμη για την αναστατωση, ελπιζω πριν αποφασεις να διαγραψεις καποια σχολια να αφησεις να διαβαστει η αποψη μου.

 
At 4/8/06 4:43 π.μ., Blogger Κ. said...

Από το να βάζεται τον μπλογκοδεσπότη σε περιττή διαδικασία λογοκρισίας, γιατί δεν αυτολογοκρίνεστε ;

 
At 4/8/06 8:39 π.μ., Blogger dohant said...

@ Ιχνηλάτη & controcorrente, ηρεμήστε
Εδώ, αυτός ο χώρος -αυτό το Blog- είναι σημαντικός:είναι χώρος παιδευτικής διαδικασίας πρωτίστως , κ δευτερευόντως, χώρος κατίσχυσης
επιχειρημάτων, αντικρούσεων , κ χαρακτηρισμών (που απαιτούν κ ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση).Στο κάτω κάτω, υπάρχει κ μια λεπτή
"κόκκινη" γραμμή..ένα "ανοιχτό όριο": ο Μιχάλης



ο Κάστρο λοπόν...


"Ο Φιντέλ Κάστρο αναφερόταν αδιάκοπα στη Γαλλική Επανάσταση:Το Παρίσι των Ιακωβίνων είχε τον Σαιν Ζυστ,η Αβάνα
των Ανταρτών είχε τον Τσε Γκεβάρα της, τη λατινοαμερικανική εκδοχή του Νετσάγιεφ.
Γόνος εύπορης οικογένειας,γεννημένος στο Μπουένος Άιρες το 1928, ο Ερνέστο Γκεβάρα οργώνει από πολύ νέος τη Λατινική Αμερική.
Αυτός ο νεαρός αστός, με τ ην εύθραυστη λόγω χρόνιου άσθματος υγεία, τελειώνει τις σπουδές του στην ιατρική ύστερα από μια περιήγηση με ποδήλατο ανάμεσα στην πάμπα και τη ζούγκλα της Κεντρικής ΑμερικήςΣτις αρχές της δεκαετίας του ΄50, έρχεται σε επαφή με την αθλιότητα της Γουατεμάλας την εποχή του προοδευτικού καθεστώτος του Γιάκομπο Άρμπενς, που ανατρέπεται από τους Αμερικανούς. Ο Γκεβάρα μαθαίνει να μισεί τις ΗΠΑ."Ανήκω, χάρη στη διαμόρφωση της ιδεολογίας μου, σε εκείνους που πιστεύουν ότι η λύση των προβλημάτων αυτού του κόσμου βρίσκεται πίσω από αυτό που κάποιοι αποκαλούν σιδηρούν παραπέτασμα", γράφει το 1957 σε ένα φίλο (επιστολή στον Ρενέ Ράμος Λατούρ, παρατίθεται από τη Ζανίν Βερντές-Λερού, όπ.π.).Μια νύχτα του 1955, στο Μεξικό, συναντά ένα νεαρό εξόριστο Κουβανό δικηγόρο που προετοιμάζεται να επιστρέψει στην Κούβα:τον Φιντέλ Κάστρο.Ο Γκεβάρα αποφασίζει να ακολουθήσει αυτούς τους Κουβανούς που θα αποβιβαστούν στο νησί τον Δεκέμβριο του 1956.Χρίζεται διοικητής μιας ένοπλης μονάδας και γρήγορα ξεχωρίζει χάρη στη σκληροτητά του. Ένα αγόρι, αντάρτης της μονάδας του που είχε κλέψει λίγη τροφή εκτελείται επιτόπου, χωρίς καμιά δικαστική διαδικασία.Αυτός ο οπαδός του "αυταρχισμού μέχρις εσχάτων", σύμφωνα με τα λόγια του παλιού του συντρόφου στη Βολιβία Ρεζίς Ντεμπρέ (Loues soient nos seigneurs, Gallimard, 1996, σ.184), που θέλει να επιβάλει μια κομμουνιστική επανάσταση, έρχεται σε σύγκρουση με πολλούς Κουβανέζους διοικητές αντάρτικων μονάδων που είναι αυθεντικοί δημοκράτες.
Το φθινόπωρο του 1958, ανοίγει ένα δεύτερο μέτωπο στην πεδιάδα του Λας Βίγιας, στο κέντρο του νησιού.Επιτίθεται με τρομερή επιτυχία σε ένα τρένο που μεταφέρει πολεμικές ενισχύσεις για λογαριασμό του Μπατίστα:οι κυβερνητικοί στρατιώτες τρέπονται σε φυγή χωρίς να δώσουν μάχη. Με την επικράτηση της επανάστασης, ο Γκεβάρα αναλαμβάνει χρέη "εισαγγελέως" και αποφασίζει για τις προσφυγές χάριτος. Η φυλακή της Λας Καμπάνια όπου προϊσταται γίνεται θέατρο πολυάριθμων εκτελέσεων, προπάντων παλιών συντρόφων στα όπλα, που παρέμειναν δημοκράτες.
Όταν διορίζεται υπουργός Βιομηχανίας και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, βρίσκει την ευκαιρία να εφαρμόσει το πολιτικό του δόγμα επιβάλλοντας στην Κούβα το "σοβιετικό μοντέλο". Περιφρονώντας το χρήμα αλλά ζώντας στις ακριβές γειτονιές της Αβάνας, υπουργός Οικονομικών στερούμενος ωστόσο και των πιο στοιχειωδών γνώσεων περί οικονομίας, κατέληξε να καταστρέψει την Κεντρική Τράπεζα.Νιώθει πιο άνετα όταν καθιερώνει τις "Κυριακές εθελοντικής εργασίας", καρπό του θαυμασμού του για την ΕΣΣΔ και την Κίνα-θα χαιρετίσει με ενθουσιασμό την πολιτιστική επανάσταση. Ο Ρεζίς Ντεμπρέ παρατηρεί: "Εκείνος ήταν και όχι ο Φιντέλ που είχε την ιδέα για το πρώτο "στρατόπεδο αναμόρφωσης" (δηλ. καταναγκαστικών έργων) στη χερσόνησο της Γκουανάνια..."
Στη διαθήκη του, αυτός ο μαθητής της σχολής της Τρομοκρατίας υμνεί "το αποδοτικό μίσος που μεταμορφώνει τον άνθρωπο σε μια αποτελεσματική, βίαιη, επιλεκτική και ψυχρή μηχανή που σκοτώνει" (Ρεζίς Ντεμπρέ, όπ.π., σ.186). "Δε μπορώ να είμαιφίλος με κάποιον αν δεν συμμερίζεται τις ιδέες μου", ομολογεί αυτός ο αιρετικός που βαπτίζει τον γιό του Βλαντίμιρ, προς τιμήν του Λένιν. Δογματικός, ψυχρός και άτεγκτος, ο "Τσε" (αργεντίνικο παρατσούκλι) βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με τον ανοιχτόκαρδο και ζεστό χαρακτήρα των Κουβανών. Στην Κούβα, είναι ένας από τους πρωτεργάτες της επιστράτευσης της νεολαίας, προσφέροντας την έτσι θυσία στη "λατρεία του νέου ανθρώπου".
Επιθυμώντας να εξάγει την επανάσταση στην κουβανέζικη εκδοχή της, τυφλωμένος από έναν πρωτόγονο αντιαμερικανισμό, αναλώνεται στην εξάπλωση των αντάρτικων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το σύνθημά του: "Να δημιουργήσουμε δύο, τρία...αναρίθμητα Βιετνάμ!" (Μάιος 1967). Το 1963, πηγαίνει στην Αλγερία, κατόπιν στο Νταρ-ες-Σαλάμ, προτού βρεθεί στο Κονγκό όπου διασταυρώνεται με κάποιο Ντεζιρέ Καμπίλα, έναν μαρξιστή που αργότερα έγινε αφέντης του Ζαϊρ, και ο οποίος δεν έχει πρόβλημα με τις σφαγές των άμαχων πληθυσμών.
Ο Κάστρο τον χρησιμοποιεί για τους δικούς του σκοπούς. Όταν επέρχεται η ρήξη ανάμεσά τους, ο Γκεβάρα μεταβαίνει στη Βολιβία. Προσπαθώντας να εφαρμόσει τη θεωρία του foco (εστίας) της εξέγερσης, και περιφρονώντας την πολιτική του ΚΚ της Βολιβίας, δεν βρίσκει καμιά υποστήριξη εκ μέρους των χωρικών, που ούτε ένας τους δε προσχωρεί στο περιπλανώμενο ανταρτικό του. Απομονωμένος και καταδιωκόμενος, ο Γκεβάρα συλλαμβάνεται στις 8 Οκτωβρίου 1967 και εκτελείται την επομένη.

από το βιβλίο "Η Μαύρη Βίβλος του Κομμουνισμού, Εγκλήματα-Τρομοκρατία-Καταστολή"

 
At 4/8/06 10:38 π.μ., Blogger Unknown said...

Με πιο δικαίωμα κρίνετε το σύστημα της Κούβας και τον αρχηγό της δεν καταλαβαίνω. Μιλάτε για δικαιώματα ομοφυλοφίλων όταν στην Ελλάδα του 2006 ακόμα σε ξυλοφορτώνουν αν βγεις απο gay bar. Μιλάτε για το σύστημα υγείας της χωρίς να έχετε οι ίδιοι επαφή με αυτό. Μιλάτε για ελευθερία λόγου όταν στην ευρωπαική ένωση που ανήκουμε προωθούν την ταύτιση της ταυτότητας του "κομμουνιστή" με εγκληματική πράξη.
Σημείωση ότι στην Κούβα υπάρχει το γραφείο Αμερικανικών συμφερόντων που σε τεραστιο pixel board έχει αντικουβανικά συνθήματα. Που στις Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέπεται κάτι τέτοιο?
ΚαταλαβαίνετΕ πόσο σημαντικό είναι να έχεις προσδόκιμο ζωής παρόμοιο με μια χώρα που έχει όλα τα μέσα ενώ εσύ υποφέρεις απο embargo. Το γεγονός ότι η παιδική θνησιμότητα είναι η χαμηλότερη της Λατινικής Αμερικής δεν σας λέει τίποτα;
Οσο για το κατα κεφαλήν εισόδημα, δεν αναφέρετε ότι και τα έξοδα είναι ανάλογα των εσόδων (π.χ. ένα ταξί κοστίζει σε αναλογία όσο και στην ελλάδα).
Μιλάτε για πορνεία, κάντε μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας το βράδυ.
Προφανώς η επαφή σας με την Κούβα έχει να κάνει μόνο με τουριστικά πακέτα και σερβιτόρους του Varadero.
Δεν λέω ότι η Κούβα δεν υποφέρει από εσωτερικά προβλήματα. To ξέρουν οι Κουβανοί και το παραδέχονται. Αυτό που δεν κατανοώ είναι γιατί η Κούβα θα πρέπει να είναι τέλεια ενώ για άλλες χώρες (βλέπε Μεξικό) υπάρχει το αζημίωτο.
Τέλος, δεν είναι τουλάχιστον γελοίο να υποστηρίζει κάποιος ότι όλα τα στραβά ενός συστήματος φταίει μόνο ένας άνθρωπος;
Κύριε Μητσέ γράφετε
"Το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι ότι η αποχώρηση του Κάστρο δεν αιφνιδιάζει την ηγεσία της χώρας".
Σας διαβεβαιώ πως δεν αιφνιδιάζει ούτε τους πολίτες, ούτε κύμα αυτοκτονιών θα ακολουθήσει. Καλώς ή κακώς το μεγαλύτερο μέρος των Κουβανών έχει πίστη στους πολιτικούς της, μιλάω από προσωπική πείρα.
Πριν βιαστείτε να με κατηγορήσετε-κατηγοριοποιήσετε απλά αναφέρω πως δεν ανήκω σε κανένα πολιτικό χώρο, οι απόψεις στηρίζονται καθαρά και μόνο σε προσωπικές εμπειρίες μετά από 2 μη τουριστικά ταξίδια στην Κούβα.


σημείωση προς "λυκάκι", το ανέκδοτο δεν αναφέρει χελωνάκι αλλά μεταλλαγμένο δεινοσαυράκι και είναι αστείο μεταξύ κουβανών όπως μου το διηγήθηκαν οι ίδιοι το 2005.

 
At 4/8/06 10:39 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Μια διευκρίνιση: δεν πρόκειται να λογοκρίνω κανέναν (ποιος είμαι δηλαδή;). Απλώς θα ήθελα να μην επαναληφθούν οι χαρακτηρισμοί που εξαπέλυσαν ο Controcorrente και ο Ιχνηλάτης. Οχι επειδή κοκκινίζω. Αλλά επειδή καταστρέφουν κάθε δυνατότητα διαλόγου. Για όλα να συζητήσουμε. Αλλά να αφήσουμε τις μανάδες μας ήσυχες, δεν μας φταίνε σε τίποτα.

 
At 4/8/06 11:15 π.μ., Blogger gb said...

Φιλοκαστρικοί και Αντικαστρικοί,
[εύχομαι να γνωρίζεται την ιστορία των κουβανέζων και η άποψη σας να μην είναι δανεική απο γνώστες της προπαγάνδας αριστερά και δεξιάς, γιατί αυτά τελειώνουν όπως λέει και ο οικοδεσπότης στο επόμενο θαυμάσιο άρθρο του].
Αλλά το θέμα είτε είναι συνομωσιολογικό είτε αναλυτική κατασκευή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Είναι αλήθεια διασταυρωμένη, οι ΗΠΑ βοηθούν τον Κάστρο να ανέβει στην εξουσία για να καλέσει με τη σειρά του την ΕΣΣΔ στη Κούβα.
Διευκολύνεται η άσκηση του ΨΥΧΡΟΥ Πολέμου από τη κυβέρνηση των ΗΠΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΣ την έδρα του αντιπάλου απο τη Σιβηρία στη Καραβαική, παρακάμπτοντας την Ευρώπη και μειώνοντας τη πίεση και την ένταση μεταξύ των δύο ισχυρών πόλων.
Ταυτόχρονα και δευτερευόντως απομονώνει και απαξιώνει το
μοντέλλο οργάνωσης των αδυνάμων σε κρατίδια αλα Μαύροι Πάνθηρες και ανοίγει το δρόμο σε Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ για απελευθέρωση μέσω ατομικών δικαιωμάτων.
Tελειώνει o 1ος Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-ΕΣΣΔ το 1990, τελειώνει ο Κάστρο και η προαναφερόμενη επανάσταση του Ψ.Π.
Τί απομένει; είτε η προσκόλληση ή μή στη Κίνα αλά Ιράν, είτε ο μετασχηματισμός της Κούβας σε τουριστικό μουσείο του Ψ.Π. και της επανάστασης των ανυποψίαστων μιάς παραγράφου της Γιάλτας που την γνωρίζουν μόνο κάποιοι κατασκευαστές της στίς ΗΠΑ. Το πρώτο σενάριο δεν είναι χρήσιμο στη Κίνα, το δεύτερο σενάριο έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.

 
At 4/8/06 11:24 π.μ., Blogger The Motorcycle boy said...

Κύριε Μητσέ,
υποθέτω πως με την ίδια καυστικότητα που καταδικάζετε τα "κακώς κείμενα" της Κούβας -θα έχετε αναφερθεί και στα ανάλογα (και χειρότερα) αίσχη των "δημοκρατικών" χωρών (Η.Π.Α., Αγγλία, Ελλάδα κ.λ.π.). Δεν σας διαβάζω συστηματικά, βλέπετε -οπότε δεν έχω πλήρη εικόνα.
Το πρώτο ανέκδοτο που αναφέρετε κυκλοφορεί όντως στην Αβάνα -αλλά το έχω ακούσει με δεινοσαυράκι (για να ξεμπερδευτεί και το μικρό λυκάκι που το πήρε σοβαρά -σα να ήταν πραγματικό γεγονός). Το δεύτερο ανέκδοτο δεν το έχω ακούσει -μοιάζει πάντως με κακή προπαγάνδα και δεν απεικονίζει τον τρόπο που σκέφτονται οι περισσότεροι Κουβανοί για τον Κάστρο.
Στα επιτεύγματα της επανάστασης (και όχι του Φιδέλ) ξεχάσατε να αναφέρετε την ιλλιγιώδη άνοδο του εκπαιδευτικού επιπέδου και την δημιουργία πρωτοποριακών προγραμμάτων για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού. Τώρα, εγώ που τυγχάνω σχετικά χαζός δεν μπορώ να καταλάβω -αφού θέλουν να τους έχουν σε καταστολή τι σκατά τους εκπαιδεύουν; Δεν χειραγωγούνται καλύτερα οι αγράμματοι; Κόσμος στις φυλακές υπάρχει -όπως υπάρχει και χρηματοδοτούμενη προπαγάνδα των Αμερικάνων. Δεν λέω πως όλοι οι φυλακισμένοι (για πολιτικούς λόγους) είναι προδότες -αλλά ΙΣΩΣ κάποιοι να είναι. Μιλώντας για βασανιστήρια στην Κούβα αποδεικνύετε πως δεν έχετε καμιά επαφή με την οπτική αυτών που έχουν απομείνει από την εποχή της επανάστασης. Αυτοί οι άνθρωποι βασανίστηκαν σκληρά και είδαν τους δικούς τους να πεθαίνουν με βγαλμένα μάτια και κομμένα χέρια. Αυτοί οι άνθρωποι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να δεχτούν την επιβολή βασανιστηρίων. Προσοχή, δεν ισχυρίζομαι οτι δεν γίνονται βασανιστήρια (δεν έχω άλλωστε τόσο πλήρη στοιχεία), λέω πως οι παλιοί είναι κατηγορηματικά αντίθετοι σε τέτοιες μεθόδους. Οι ομοφυλόφυλοι αντιμετωπίζονται αρνητικά στην Κούβα (δεν υπάρχουν οργανωμένες διώξεις εναντίον τους) λόγω του "ματσίσμο", της "αντρίλας" με άλλα λόγια που αποτελεί κυρίαρχη αντίληψη για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Η μη καταπολέμηση αυτής της αντίληψης από την παλιά επαναστατική ηγεσία ήταν σίγουρα λάθος τους.
Η υποταγή της οικονομίας στα δόγματα της επανάστασης είναι κακό πράγμα δηλαδή; Καλύτερη θα ήταν η εφαρμογή ενός καπιταλιστικού μοντέλου;
Η απαγόρευση βιβλίων (και ίσως τραγουδιών) έχει να κάνει με την μη έκδοσή τους από τους κρατικούς φορείς. Τώρα θα μου πείτε -αφού δεν υπάρχουν άλλοι -η μη έκδοση ισοδυναμεί με απαγόρευση. Πάντως οι περισσότεροι "κομμένοι" εκδίδουν και ηχογραφούν εκτός Κούβας χωρίς να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα με την παραμονή τους στη χώρα.
Για την απαγόρευση εφημερίδων συμφωνώ -αλλά μην ξεχνάμε να συνυπολογίσουμε την αμερικάνικη προπαγάνδα που χρυσοπληρώνει τους αντιφρονούντες. Με λίγα λόγια, υπάρχει μια συνεχής "εμπόλεμη" κατάσταση με τις ΗΠΑ -η οποία έχει επιπτώσεις που θα πρέπει να συνυπολογίζονται.
Ελευθερία έκφρασης υπάρχει σε σημαντικό βαθμό (από προσωπικές παρατηρήσεις έτσι; Δεν έχω κάνει μελέτη σχετικά). Εκεί είδα μέχρι και ταινίες κατά του Κάστρο να κυκλοφορούν ελεύθερα. Αλλά απαγορεύεται η έκφραση γνώμης κατά της κυβέρνησης από δημόσιους λειτουργούς ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝ ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥΣ. Αυτό είδα -αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.
Ελευθερία ψήφου υπάρχει. Κάντε τον κόπο να ψάξετε λίγο περισσότερο το πολιτικό σύστημα της Κούβας. Ο μονοκομματισμός δεν σημαίνει απαραίτητα ανελευθερία. Οι πολίτες αποφασίζουν σε επίπεδο γειτονιάς και προωθούν τα αιτήματά τους. Αν γίνεται σωστά ή όχι δεν ξέρω. Αλλά υπάρχει η σχετική διαδικασία. Ο Κάστρο δεν έχει ουσιαστικό ρόλο στη διακυβέρνηση εδώ και χρόνια -είναι περισσότερο συμβολικό πρόσωπο (κάτι σαν Πρόεδρος της Δημοκρατίας). Και εκλέγεται με εντυπωσιακά ποσοστά. Τώρα, αυτά μπορεί να είναι όλα σικέ -αλλά μπορεί και όχι. Βλέπετε, οι Κουβανοί έχουν μια ιδιότυπη σχέση με τον Κάστρο. Και στο κάτω-κάτω, αν ζούσε ακόμα ο Παναγούλης π.χ. δεν θα τον βγάζαμε συνεχόμενα σε ένα συμβολικό αξίωμα; Υπάρχει κι αυτή η πιθανότητα, σωστά;
Πριν 2 μήνες ήταν τα γενέθλια του Ραούλ και γι' αυτό κυκλοφόρησαν τα σχετικά άρθρα -όπως κάθε χρόνο άλλωστε (όλο συνωμοσίες πρέπει να βλέπουμε;) Πάντως, η προσωπική μου γνώμη, που έχει βέβαια μικρή σημασία γιατί τη διαμόρφωσα από ένα πεντάλεπτο αφιέρωμα στον Ραούλ (που έπαιζε η κουβανική τηλεόραση) είναι πως ο άνθρωπος αυτός δεν μπορεί. Η κατάστασή του είναι χειρότερη από του Κάστρο. Ένα γεροντάκι είναι -αυτό μπόρεσα να δω. Αλλά θα πάρει τη θέση του Φιδέλ σε συμβολικό επίπεδο -αυτό ναι.
Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής:
Έχουμε στην Ελλάδα δημοκρατία; Μήπως κι εδώ βιώνουμε μια δικτατορία αμερικάνικου τύπου; Εδώ δεν γίνονται διωγμοί (και ξυλοδαρμοί των διαφορετικών: ομοφυλοφύλων, μεταναστών, αναρχικών κ.λ.π.);Δεν υπάρχει εδώ απαγόρευση κυκλοφορίας βιβλίων, εφημερίδων, τραγουδιών -απόψεων γενικώς; Υπάρχει εδώ ελευθερία λόγου και ψήφου; Αλλά υποθέτω με αυτά έχετε ασχοληθεί -οπότε τώρα ήρθε η σειρά της Κούβας.
Για το λυκάκι που υποστηρίζει πως θα πρέπει να βοηθήσουν οι Αμερικάνοι τι να πω; Μόνο σαν ανέκδοτο μπορώ να το εκλάβω.
Επίσης, αυτός ο doh που παρουσιάζει αποσπάσματα από τη "Μαύρη βίβλο του Κομμουνισμού" δεν μπορούσε να βρει κάτι ποιό ελεεινά προπαγανδιστικό και μεροληπτικό; Υπάρχουν και κάτι κείμενα του Μακάρθυ (τεκμηριωμένα) και κάτι δημοσιεύσεις του Γκαίμπελς (παλιές-καλές) που εξηγούν τα πάντα με τις ίδιες επιστημονικές μεθόδους.

Συγνώμη για την κατάχρηση του χώρου σας.

 
At 4/8/06 2:47 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

kαλά εσύ τουλάχιστον ξέρεις σε ποιό στρατόπεδο ανήκεις, αλλά μελέτησε λίγο και το φαινόμενο του σταλινισμού.

 
At 4/8/06 2:50 μ.μ., Blogger The Motorcycle boy said...

Ανώνυμε,
1. Δεν ανήκω σε στρατόπεδα και συγνώμη αν σου τη χαλάω.
2. Τι σχέση έχει ο σταλινισμός; Είναι εντυπωσιακό να πετάμε σαχλαμάρες στον αέρα -έτσι;

 
At 4/8/06 11:17 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Με το συμπάθειο αλλά αν όχι σαχλαμάρες σίγουρα αυτά μοιάζουν με φτηνή προπαγάνδα,ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχουν αξιόπιστες πηγές γιατί έτσι μονόπατα που πατάς δε σου χρειάζονται.
""Στα επιτεύγματα της επανάστασης (και όχι του Φιδέλ) ξεχάσατε να αναφέρετε την ιλλιγιώδη άνοδο του εκπαιδευτικού επιπέδου και την δημιουργία πρωτοποριακών προγραμμάτων για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού.""

Ποιούς εκπαιδεύουν, ποιοί πότε;
"" Τώρα, εγώ που τυγχάνω σχετικά χαζός δεν μπορώ να καταλάβω -αφού θέλουν να τους έχουν σε καταστολή τι σκατά τους εκπαιδεύουν; Δεν χειραγωγούνται καλύτερα οι αγράμματοι; ""

ΙΣΩΣ; ΣΙΓΟΥΡΑ; Μήπως εκτός απο προπαγάνδες ξέρεις και ποιοί θεσμοί είναι αρμόδιοι;
""Κόσμος στις φυλακές υπάρχει -όπως υπάρχει και χρηματοδοτούμενη προπαγάνδα των Αμερικάνων. Δεν λέω πως όλοι οι φυλακισμένοι (για πολιτικούς λόγους) είναι προδότες -αλλά ΙΣΩΣ κάποιοι να είναι.""

""Η υποταγή της οικονομίας στα δόγματα της επανάστασης είναι κακό πράγμα δηλαδή; Καλύτερη θα ήταν η εφαρμογή ενός καπιταλιστικού μοντέλου;
Η απαγόρευση βιβλίων (και ίσως τραγουδιών) έχει να κάνει με την μη έκδοσή τους από τους κρατικούς φορείς. Τώρα θα μου πείτε -αφού δεν υπάρχουν άλλοι -η μη έκδοση ισοδυναμεί με απαγόρευση. Πάντως οι περισσότεροι "κομμένοι" εκδίδουν και ηχογραφούν εκτός Κούβας χωρίς να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα με την παραμονή τους στη χώρα.
Για την απαγόρευση εφημερίδων συμφωνώ -αλλά μην ξεχνάμε να συνυπολογίσουμε την αμερικάνικη προπαγάνδα που χρυσοπληρώνει τους αντιφρονούντες. "'"
Με τέτοια διάγνωση η καλύτερη θεραπεία είναι η λογοκρισία!!

 
At 5/8/06 9:38 π.μ., Blogger The Motorcycle boy said...

Ανώνυμε, αν κατάλαβα καλά -εκτός από το δικαίωμά σου στην ανωνυμία, διεκδικείς και το δικαίωμά σου στην ασχετοσύνη.
Πάντως, από πυροτεχνήματα είσαι καταπληκτικός -να σε έχω υπόψη μου για τις γιορτές.

 
At 17/8/06 7:52 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Είναι καλύτερα να μασάς φίλε.
Όταν μιλάς, λές κοτσάνες

 
At 28/7/18 5:09 π.μ., Blogger Unknown said...

www0727

basket nike femme
ralph lauren uk
ugg boots clearance
coach factory outlet
jordan shoes
moncler jackets
polo ralph lauren outlet
christian louboutin shoes
ralph lauren outlet
lacoste outlet






 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home