Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2005

Kλέφτες παιδιών



Χάρις στη σιδηρά πυγμή του προέδρου Πούτιν, ο πόλεμος στην Τσετσενία τελείωσε. H ζωή στην απείθαρχη επαρχία εξομαλύνεται. Εξαφανίζεται βέβαια περίπου ένα παιδί την ημέρα, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες.

«Στις 13 Σεπτεμβρίου, γύρω στις 5 το απόγευμα, γύριζα στο σπίτι μου όταν είδα ένα αυτοκίνητο να μπαίνει με ταχύτητα στην αυλή κι από μέσα να βγαίνουν τέσσερις μασκοφόροι ντυμένοι στα μαύρα. Έβαλα τις φωνές, αλλά εκείνοι ούτε με κοίταξαν, άρπαξαν τον Αχμεντ κι έφυγαν». H Λίζα είναι σαράντα ετών, αλλά μοιάζει εξήντα. Μένει σ' ένα χωριό 20 χιλιόμετρα νοτίως του Γκρόζνι, που λέγεται Νοβίζ Ατόγκι. Και ο Αχμεντ είναι γιος της. Δεν ξέρει ποιοι τον άρπαξαν, ούτε την ενδιαφέρει, το μόνο που θέλει είναι να γυρίσει ο Αχμεντ στο σπίτι.

«Δώστε πίσω τα παιδιά μας!», φώναζαν την περασμένη εβδομάδα σε μια αυτοσχέδια διαδήλωση οι μάνες του Νοβίζ Ατόγκι. Ανάλογες διαδηλώσεις γίνονται τους τελευταίους μήνες σ' ολόκληρη την επαρχία. Σύμφωνα με τη Νατάσα Εστιμίροβα από την οργάνωση «Μνήμη», μια από τις ελάχιστες ανθρωπιστικές οργανώσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν στην Τσετσενία, το πρώτο εξάμηνο του 2005 έγιναν 152 καταγγελίες για εξαφανίσεις παιδιών ηλικίας 14 ώς 20 ετών. Ο πραγματικός αριθμός πρέπει όμως να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλοί γονείς φοβούνται να μιλήσουν. Φοβούνται τους αντάρτες που εξακολουθούν να αντιστέκονται, φοβούνται τους ισλαμιστές που κάνουν όλο και πιο αισθητή την παρουσία τους, φοβούνται τους στρατιώτες που λεηλατούν, συλλαμβάνουν και βασανίζουν ανενόχλητοι. Ποιοι απ' όλους ευθύνονται για τις απαγωγές και ποιος είναι ο στόχος τους; Σ' αυτά τα μέρη όπου η διαφθορά ανακατεύεται με τη φτώχεια και τον θρησκευτικό φανατισμό, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα.

Πολλοί ρίχνουν τις ευθύνες στη δύναμη εισβολής και κατοχής, δηλαδή στους Ρώσους. Οι τελευταίοι έχουν καταφέρει όμως να «τσετσενοποιήσουν» αυτή τη σύγκρουση. Ο ισχυρός άνδρας της περιοχής είναι Τσετσένος: πρόκειται για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ραμζάν Καντίροφ, γιο του φιλορώσου προέδρου που σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση στις 9 Μαΐου του 2004. Όπως γράφει η Στάμπα, ο Καντίροφ έχει συγκροτήσει μια Αντιτρομοκρατική Μονάδα 500 ανδρών που υπάγεται απευθείας σ' εκείνον. Πολλοί από τους άνδρες αυτούς καταζητούνται από τις ομοσπονδιακές αρχές για σοβαρά εγκλήματα. Τσετσένοι είναι και οι περισσότεροι από τους ενόπλους που έχουν στελεχώσει τις υπηρεσίες ασφαλείας. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να βγάλεις χρήματα στο Γκρόζνι», λέει ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, Τσετσένος κι αυτός.

Το τελευταίο εξάμηνο, 250 παιδιά από το Αργκούν και το Βιντίνο ενώθηκαν με τους αντάρτες. Ίσως οι απαγωγές να έχουν σχέση και μ' αυτό, την απόσπαση πληροφοριών ή την αποτροπή περαιτέρω «διαρροών». Οι μανάδες δεν ξέρουν, ούτε τους ενδιαφέρει. Το μόνο που θέλουν είναι να γυρίσουν τα παιδιά τους στο σπίτι.






7 Comments:

At 26/9/05 2:27 μ.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Μετά λες ότι δεν "προβοκάρεις" (προκαλείς, ερεθίζεις) τους αγαπητούς μπλογκοσυντρόφους.
Οι παλιοκομμουνιστές φταίνε! (να πάρουμε κανένα μπράβο από anonymous κομμουνιστοφάγο).
και ο παλιοκαπιταλοφασίστας καρατέκα Πούτιν (να πάρουμε κανένα μπράβο από anonymous καπιταλιστοφάγο).
Μιχάλη μου (πρόσεξες το μου;) έχεις συζητήσει ποτέ με κανένα παππού ή καμμιά μπάμπω στα ψηλά ελληνικά βουνά;
Ένθεν και ένθεν, που λένε.
Αυτοί οι ΡωσσοΤσετσένοι άργησαν πενήντα χρόνια.

 
At 26/9/05 3:14 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κάθε φορά που ακούω ή διαβάζω το όνομα του Πούτιν μου έρχεται στο μυαλό εκείνη η ψυχρή, τσαρικού ύφους και ήθους απάντηση του στον Λάρι Κίνγκ :
- " τελικά τι έγινε παραγματικά με κείνο το υποβρύχιο, κ. Πρόεδρε ;"
- " βυθίστηκε. " !

 
At 26/9/05 3:33 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 26/9/05 3:34 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

κοσμοπολίτη,
εκείνο το υποβρύχιο μάλλον το βύθισαν οι αμερικάνοι - σε ενημερώνω, γιατί δε μου φαίνεσαι πολύ ενημερωμένος.
Επίσης να ενημερώσω τους λοιπούς ανενημέρωτους οτι η Ρωσσία έχει έναν (ιδιότυπο, κρατικό ή στρατοκρατικό αν θέλετε) καπιταλισμό, οτι οι λαοί του καυκάσου ζούσαν χωρίς να αλληλοσφάζονται επί 60 τουλάχιστο χρόνια.
Α ναι, και οτι ο Πούτιν εκπροσωπεί το ρωσικό κράτος και "κεφάλαιο" (τα εισαγωγικά γιατί πρόκειται πιό πολύ για ληστοβαρώνους σε διαδικασία νομιμοποίησης. Οι πλακωμοί μεταξύ τους σε αυτή τη διαδικασία ρεστορασιόν του καπιταλιστικού καθεστώτος εντάσσονται). Οποιος διαφωνεί, ας απευθυνθεί στο... Μπους για διευκρινήσεις.

 
At 26/9/05 4:38 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ας μην ξεχναμε τους περιπου 100.000 νεκρους τσετσενους σε πληθυσμο ενος 1.000.000.
Το Μ.Π μας στελνει στον Μπους (πολυ ευκολο, εχει γινει πελον χομπι) εγω σας στελνω στην ευρωπαικη κοινη γνωμη, σε ολους εκεινους που βγαινουν στους δρομους μονο οταν προκειται για αμερικανους, ολους εκεινους τους "ευαισθητους" που δεν γνωριζουν καν που βρισκεται η πρεσβεια των ρωσων, σας στελνω επισης στους αντιδημοκρατικα τοποθετημενους κομησαριους της ΕΕ, αλλα πανω απ'ολα στους φιλους του Πουτιν, Σιρακ και Σρεντερ (με τις πετρελαικες συμφωνιες του).

 
At 26/9/05 4:40 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

προς Μαύρο Πρόβατο,
αρκετά μπερδεμένα είναι όλα γύρω μας, λίγη σαφήνεια να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον.
κάτι έχω διαβάσει περί φατικού κι αντιφατικού λόγου, αλλά πόσα να χωρέσει το μυαλό ;..

 
At 27/9/05 9:09 π.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

"Προς όλους εκείνους τους ευαίσθητους που δεν ξέρουν που είναι η Ρωσσική Πρεσβεία" (κατά Καλησπέρα):

Νικηφόρου Λύτρα 28
154 52 Παλαιό Ψυχικό

για να έχει και μια πρακτική χρησιμότητα το μπλόγκ του Μιχάλη!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home